De koning is geboren

Sjalom,

Aangezien dit jaar de 25e december toevallig tegelijk valt met 1e Kerstdag, meende ik maar eens deze feestdag te moeten verwerken in de nieuwsbrief.

De koning is immers geboren in 't Huchie, Henry de Koning ! Een nieuwe ster aan de hemel van almaar groter wordende groep prutsende biljarters. Zijn roem was hem al vooruit gegaan. Henry speelt immers op de internationaal zwaar en hoog aangeschreven dinsdagavond van de meest huiselijke kroeg van het westelijk halfrond, inderdaad 't Huchie.

Daar speelt hij wekelijks zijn tegenstanders de vernieling in, waaronder zelfs de befaamde Paul van Ravenswaaij. Paul, die liever knollen voor citroenen verkoopt, dan te verliezen van superpocher Henry de Koning. Sommigen onder u dachten al dat er een nieuwe nr. 14 was. Een nieuwe El Salvador. Supportersclubs werden in den lande opgericht, om het nieuwe fenomeen te aanschouwen. Om een glimp van hem te mogen opvangen. Deze Cruijff van het groene laken toverde onlangs zelfs al een heuse serie van 6 caramboles uit zijn keu. Daarbij zei vermeld dat er 3 Hooijmannetjes en 2 billiardé's bij zaten. Voor diegene onder u welke de lagere school zelfs niet voor de helft afmaakten, en dat is een respectabel aantal, een billiardé is een deurstoter, op z'n Veens gezegd. Dan kleeft de stootbal als het ware enig moment aan de keu.

Om een Hooijmans uit te leggen, dat ligt wat ingewikkelder.

Ik doe m'n best. Tenslotte heb ik weinig anders te doen op deze trieste decemberdag.

Bij een Hooijmans denk je dat er geen carambole wordt bijgeschreven door de scheidsrechter.

Je loopt weg van de schijnwerpers, die in dit geval ook wel biljartlampen genoemd mogen worden, omdat je nogmaals denkt dat je poging tot een carambole nooit de goedkeuring van de fluitist zal dragen.

Je zit alweer op je stoel. Het eerste slokje bier van het uiteraard doodgeslagen gerstenat, we weten niet beter in dit kansloos lokaal, giet je door je keelgat. Je laad je op voor de volgende beurt, mocht je die tenminste krijgen. Tot dat, inderdaad tot dat je ineens uit onverwachte hoek een schorre stem hoort : 4. Aangezien je dacht dat de teller bij 3 stokte, kijk je verbaasd de referee aan. Zijn blik verraadt al ras dat hij er eentje op jouw conto toevoegde.

Dat is een Hooijmans. Een zeker lijkende misser, die toch tot carambole wordt gepromoveerd. Dit meestal ten gevolge van een combinatie van ophoping van vuil, het biljart wordt immers minder gezogen dan de uitbater zelf, de uitermate hinderlijke oneffenheden van de bedrijfslogo's, en niet geheel onbelangrijk, de scheve stand van het biljart. Dit meubelstuk werd enkele dagen geleden verplaatst, vanwege het feit dat er kerstbingo was. Na terugplaatsing van het biljart bleef de schoen van Herman Gerritsen onder de poot zitten. Op grote voet leven, levert een dito schoen op, als die dan onder de biljartpoot blijft steken, dan raadt u het al : een hellingbaan is er niets bij.

Ik hoop dat u genoegen neemt met deze beperkte uitleg, wat nu een Hooijmans is.

Ik realiseer me dat ik behoorlijk van m'n onderwerp afdwaal. Ik dacht nog eventjes "ik ga het over Joeri van Dijk hebben ". Op rassenrellen, zoals aan de overkant van de grote plas, zitten we nu ook weer niet te wachten.

Ik had het over mijn kerstverhaal. Over die wijsneus uit het oosten. De koning van Bethlehem noemen we voor het gemak even de Koning van Bartlehiem.

Alles weet ie beter. Zelfs al zijn tegenstander heeft gemist, zegt ie rustig dat hij deze bal mooier gemist zou hebben.

Halverwege maakte meneer een foto van de stand : 15-15 versus Dries sr. van der Klift, waar trouwens ook niks positiefs over te melden is. Nou ja het enige positieve zou kunnen zijn dat de gemiddelde leeftijd van een Nederlandse man 78 is en dat Dries de 64 al ruim is gepasseerd. Vult u de rest zelf maar in, wat uw gedachte hierbij is.

Die Henry, wat in het begin van dit toernooi nog gewoon Henrie was, maar de hoogmoedswaanzin sloeg toe. Enfin na die vastlegging van de stand op het celluloid, bracht deze koning van de armoe er weinig meer van terecht.

Weinig caramboles, slechts 3, en veel poedels, een stuk of koppel.

Bouwbedrijf Otte zal dan ook binnenkort een naamswijziging ondergaan in : " De Koning van de Poedelfokkerij ". Dries sr. won overtuigend deze pot, alhoewel niemand van de aanwezigen een winnaar wilde hebben.

Morgen zal Henry de Koning wederom spelen. In z'n 2e poulewedstrijd neemt hij het op tegen Chris Wijburg. Ruilt hij zijn keu in voor een herdersstaf ? Zal er überhaupt nog plaats voor hem in de hooiberg, lees kroeg, zijn ? We wachten het af.

Feliz Navidad

 

Hoofdsponsor

Autobedrijf van neerbos